Szabályozott és bevezetett HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer kézikönyvének összeállítása során használt főbb fogalmak:
Eltérés: egy kritikus határérték elérésének sikertelensége.
Érvényesítés (validálás): bizonyítékok gyűjtése arra vonatkozóan, hogy a HACCP terv elemei hatékonyak.
Felügyelet: (monitor): a megfigyelések, vagy a mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység, annak megállapítására, hogy a CCP szabályozás alatt áll-e.
Folyamatábra: valamely meghatározott élelmiszer előállításához vagy feldolgozásához, illetve forgalmazásánál használt lépések, vagy műveletek sorrendjének módszeres ábrázolása.
HACCP: olyan rendszer, amely meghatározza, értékeli és szabályozza az élelmiszerbiztonság szempontjából jelentős veszélyeket.
Helyesbítő tevékenység: bármely olyan intézkedés, amelyet akkor kell megtenni, ha a kritikus szabályozási pont (CCP) felügyelete a szabályozottság csökkenését vagy elvesztését jelzi.
Igazolás (verifikálás): a felügyelettől eltérő módszerek, eljárások, vizsgálatok és más értékelések alkalmazása a HACCP-tervnek való megfelelés megállapítása.
Kritikus határérték: olyan előírás, amely elválasztja az elfogadhatóságot a nem elfogadhatóságtól.
Kritikus Szabályozás Pont (CCP): olyan lépés, amikor szabályozást lehet alkalmazni a lényeges élelmiszer- biztonsági veszélyek megelőzéséhez, kiküszöböléséhez, vagy elfogadható szintre csökkentéséhez.
Lépés: az élelmiszerlánc egy pontja, eljárása, művelete vagy szakasza, beleértve a nyersanyagokat, az elsődleges termeléstől a végső fogyasztásig.
Szabályoz (control): megtesz minden szükséges intézkedést a HACCP-Tervben megállapított követelményeknek való megfelelés biztosítására és fenntartására.
Szabályozás: az az állapot, melyben a helyes eljárásokat követik és betartják a követelményeket.
Szabályzó intézkedés: bármely intézkedés és tevékenység, amelyet egy élelmiszer-biztonsági veszély megelőzésére, kiküszöbölésére, vagy elfogadható szintre csökkentésére lehet alkalmazni.
Veszély: az élelmiszerben előforduló fizikai, kémiai, biológiai hatású anyag, vagy az élelmiszer olyan állapota, amelynek káros egészségügyi hatása lehet.
Veszélyelemzés: a veszélyekről és a jelenlétükhöz vezető körülményekről való információgyűjtés és értékelés folyamata annak eldöntésére, hogy az élelmiszer-biztonság szempontjából mely tényezők jelentősek, és ezért ezekkel foglalkozni kell a HACCP –tervben. |